skip to Main Content

Що таке дозвіл на роботу і кому варто його оформити

В Україні гостро стоїть проблема зайнятості населення. З кожним днем знайти високооплачувану роботу з прийнятними умовами все складніше. Тим більше це стосується іноземців, яким крім досвіду роботи і певних навичок, потрібно мати спеціальний дозвіл, який легалізує їх діяльність в Україні.

Звичайно існує категорії нерезидентів, яким при працевлаштуванні не потрібно ніяких спеціальних дозволів. це:

  • особи, які оформили постійний ВНЖ в Україні;
  • біженці і нерезиденти, яким надано притулок;
  • співробітники іноземного морського і авіа флоту;
  • співробітники ЗМІ;
  • працівники представництв іноземних компаній;
  • професійні спортсмени, діячі культури і науки;
  • працівники аварійно-рятувальних служб;
  • священнослужителі, які прибули з метою роботи в релігійній організації та ін.

Нерезидентам, які не належать до даних категорій слід оформити дозвіл на роботу іноземцям в Україні.  Дозвіл на роботу  – це документ, який надає нерезиденту право законно працювати в Україні протягом одного року.

Типи працевлаштування іноземця

Пакет документів формується в залежності від типу працевлаштування іноземця.

  1. Працевлаштування кваліфікованого фахівця.
  2. Працевлаштування засновника компанії.
  3. Працевлаштування в рамках зовнішньоекономічного договору.
  4. Дозвіл на роботу для «внутрішньокорпоративних правонаступників».
  5. Працевлаштування особи, яке має офіційний статус біженця

Як оформити дозвіл на роботу

Порядок оформлення дозволу на працевлаштування в Україні чітко регламентований і затверджений Кабінетом Міністрів України.

Особі, яка збирається оформити даний дозвіл, для початку потрібно звернутися в центр зайнятості за місцезнаходженням, де комісія буде вирішувати питання про видачу документа.

Для позитивної відповіді, комісії потрібно надати пакет документів, які підтверджують особу іноземця, відповідну освіту і кваліфікацію, а також несуть інформацію про роботодавця.

Багато документів з переліку повинні надаватися роботодавцем, тому він повинен бути зацікавлений у працевлаштуванні резидента і надавати необхідну допомогу.

Терміни оформлення

Засідання спеціальної комісії проходять два рази на місяць, тому, згідно із законодавством, результат варто очікувати протягом двадцяти днів. Якщо прохання іноземця схвалено, то дозвіл видається тільки за умови, що він має оригінали документів, що підтверджують особу.

Слід зазначити, що за видачу дозволу на роботу нерезидента існує обов’язкова госплата, розмір якої становить 4 мінімальні заробітні плати в Україні. Але якщо іноземець після закінчення турміну збирається продовжити дозвіл, то повторно госплата не стягувати.

Необхідні документи для отримання дозволу на працевлаштування

  • Заяви роботодавця і нерезидента.
  • Дві кольорові фотографії 3,5Х4,5
  • Детальне обґрунтування надання вакансії іноземному громадянину та копія контракту.
  • Довіреність на особу, яка представляє іноземця з питань працевлаштування.
  • Довідка, що підтверджує оплату всіх податків і зборів, а також оплату за розгляд заявки Фондом зайнятості.
  • Довідка про відсутність заборгованості перед органами зайнятості.
  • Письмове підтвердження від роботодавця про те, що посада не вимагає українського громадянства і допуску «до секретних даних».
  • Довідка про відсутність судимості.
  • Копії статутних документів роботодавця завірені нотаріусом.
  • Копії паспорта іноземця.
  • Документ про освіту нерезидента.

До основного переліку документів можуть запросити додаткові, залежно від типу працевлаштування. Так, якщо на роботу приймають особа в рамках зовнішньоекономічного договору, то слід додати копію даного договору. Для нерезидентів, яких беруть на роботу в якості засновника або власника авторських прав, потрібно надати копії установчих документів або документів, що підтверджують авторські права. При працевлаштуванні іноземця категорії «внутрішньокорпоративний цессионарий», додатково подається копія контракту про тимчасове переведення іноземця для роботи в Україні. Біженці повинні надати довідку про присвоєння їм офіційного статусу. Важливо!  Всі необхідні копії документів повинні бути завірені у нотаріуса, деякі перекладені на українську мову.

Продовження дозвіл на роботу іноземця

Дозвіл на роботу видають на один рік з можливістю продовження на аналогічний строк.

За 20 днів до закінчення терміну необхідно подати наступні документи:

  • заяву встановленого зразка;
  • дві кольорові фотографії;
  • довідка про відсутність судимості;
  • якщо відбулися деякі зміни, то можуть запросити додаткові документи.

Також наша компанія надає послуги продовження терміну перебування на території України.

Оцініть корисність інформації

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Loading...

Потрібна допомога?

Задайте питання нашому фахівець

There are no comments yet

  • Hello, guest